מאת: יאיר אפטר
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 9
אכן, צודקים אותם קוראים שהכותרת מעוררת בהם נימה של ספקנות. כהורים אין לנו את היכולת לשלוט בהתנהגות ילדינו, בעיקר כשהם אינם לידינו. עם זאת הורים יכולים לפעול על מנת לצמצם את הסיכוי שילדינו ינהגו בדרך שעלולה לסכן אותם.
להלן מספר עצות שיוכלו לשפר את הבקרה שלכם ההורים על תרבות הבילוי של ילדיכם. הורות מיטבית אינה מונעת לחלוטין את האפשרות להיחשפות ילדינו למצבי סיכון. עם-זאת, להורים תפקיד מרכזי בהכוונה ויצירת תפיסה בקרב ילדיהם להימנעות והתמודדות עם מצבי סיכון.
חשוב לזכור שילדכם המתבגרים זקוקים למרחב של עצמאות המאפשר חשיבה עצמאית וביקורתית. הצורך שלהם למרחב משלהם הכולל דרישה לפרטיות, למפגשים חברתיים וקבלת החלטות עצמאית הינו תהליך בריא שחשוב לעודד. עם זאת, עדיין מדובר בחוויות ראשוניות הזקוקות להדרכה, הכוונה ובקרה. קבוצת השווים (החברים) אינם יכולים להוות תחליף להכוונה ובקרה, זהו מקומם ותפקידם של ההורים מתוקף ניסיונם והאהבה שהם רוכשים לילדיהם.
להלן מספר עצות ליצירת בקרה הורית:
- התעניינו בילדכם, דאגו מידי יום לשאול אותם לשלומם במפגש פנים אל פנים ולא דרך הטלפון.
- רצוי לקיים ארוחה יומית משותפת שבה ניתן יהיה לדבר סביב השולחן.
- במידה וילדכם יוצא מהבית בררו לאן הוא יוצא ועם מי?במידה וילדכם יוצאים לבילוי, דאגו לשאול אותם לאן הם הולכים, עם מי הם
- הולכים, האם הם מתכוונים לשתות משקה אלכוהולי וכיצד הם מתכוונים לסרב לשימוש בסמים?
- העבירו מסר ברור לגבי התנגדותכם לשתיית משקאות אלכוהוליים עם חבריהם במקומות הבילוי.
- הגדירו לילדכם את שעות החזרה מחברים או מבילוי.
- היו ערים מידי פעם כאשר ילדיכם חוזרים מבילוי.
- עודדו את ילדכם לברוח במידה והם נחשפים למצבי סיכון הכוללים: שיכורים, דילרים, שימוש בסמים על ידי חברים, ילדים או אנשים שהם עלולים להסתכסך עימם.
- בקרב בנים, הסיכון לפציעה, פגיעה ומעורבות באירוע אלים גדול יותר מאשר בקרב נערות. חשוב לשוחח עם בנים לגבי היכולת שלהם לבטא את גבריותם בדרכים לא סיכוניות.
- חשוב להגביל את דפוסי הבילוי של ילדכם במידת הצורך.
- צפו מילדכם לקחת אחריות בכל מרחב שבו הם דורשים עצמאות – בחדר שלהם, ב"יציאות" שלהם, בלימודים שלהם, בנהיגה שלהם ובמפגשים החברתיים שלהם. הגדירו בצורה ברורה את המושג אחריות וכיצד אתם מצפים שהיא תתבטא בחיי היום יום.
- במידה וילדכם לוקח את הרכב, בררו שהוא לא מתכוון לשתות, במידה והוא נוסע עם חברים לבילוי בדקו עם ילדכם לגבי נהג תורן ובררו את שמו.
- דברו עם ילדכם ואפשרו ערוץ תקשורת פתוח, היו גאים בהם והמשיכו לחזק ולעודד אותם במקומות הראויים. גישה חיובית תאפשר קבלת המסרים שלכם.
- לבסוף המשיכו לאהוב את ילדכם המתבגרים גם ברגעים קשים. הם זקוקים לחום, אהבה והגנה גם אם הם מתכחשים לכך, וזכרו שבריאותם הנפשית והגופנית חשובה יותר מאושרם כפי שהם רואים אותו בגיל הנעורים.