מאת: אביטל גרשפלד-ליטוין
פורסם ב: עיתון יסודות גיליון 1
בפינה זו, אנסה להסביר מדוע האינטרנט תופס מקום כה מרכזי בגיל ההתבגרות ומה המשמעויות הנובעות מכך עבור הורים ואנשי חינוך.
בישראל, 75% מהילדים בגילאי 10-13 גולשים קבוע באינטרנט. למרות יתרונותיו של האינטרנט, שהפך זה מכבר לחלק בלתי נפרד וחיוני מחיינו, ככלי המאפשר הרחבת אופקים, תקשורת, סקרנות, הרחבת הכישורים החברתיים והמעגלים החברתיים, האינטרנט טומן בחובו גם סכנות. סכנות אלו נובעות משימוש לא ראוי באינטרנט. וכך, בעוד שני שליש מבני הנוער גולשים כדי להשיג מידע ולצ'וטט, 15% גולשים לאתרים בעלי תכנים פורנוגרפיים, וכמעט 40% גולשים לאתרים בעלי תוכן אלים. כמעט 50% נתקלו בהטרדות בעלות אופי מיני באינטרנט. האינטרנט מספק מענה מהיר וקל לצרכים המאפיינים בני נוער: חיפוש אחר ריגושים, זהות עצמית וקבוצת השתייכות. זאת משום שהאינטרנט מאפשר למתבגר גם להישאר אנונימי וגם ליצור זהות כרצונו בעודו גולש במרחבים העצומים של הרשת.
מה עוד מסוכן ברשת ? מלבד פדופילים ומטרידים שגולשים ברשת ומתחזים לבני נוער בניסיון לפתות אותם ולהטריד אותם, האינטרנט עשוי לחשוף בין נוער למידע שלא מתאים לגילם ובכך להשפיע באופן משמעותי על תהליכי ההתבגרות המינית, הנפשית והחברתית שלהם. חשיפה לתכנים אלימים, בעלי אופי מיני, מידע על הכנת ורכישת סמים, התאבדויות, הפרעות אכילה והסתרתן הם רק מקצת הנושאים אליהם בני נוער נחשפים, אם בגלישה תמימה ואם במכוון, ונפגעים. מעבר לכך, האינטרנט מרחיב למעשה את גבולות המרחב החברתי של בני הנוער ומאפשר להם להיפגש ולשוחח עם אנשים שונים וכך להיות חשופים להשפעה מרעה, כפי שדווח לא מעט בתקשורת בהתייחס לקבוצות ניאו-נאציות ולכת שטן. חשוב לזכור שבני הנוער אמנם זריזים יותר ממבוגרים ובקיאים יותר בצדדים הטכניים של האינטרנט והעולם הממוחשב, אך הם עודם תמימים ומושפעים בקלות ולכן זקוקים תדיר להכוונה ולהדרכה כיצד לנווט דרכם בין ים המידע וכיצד להישמר מסכנות.
בהתאם לכך פתחנו ב"יסודות-יוזמות חברתיות" פעילות המותאמת לבני נוער ולהורים העוסקות בתרבות הגלישה באינטרנט בקרב בני נוער, בסכנות העומדים בפניהם ובצורך בבקרה ובפיקוח הורי על השימוש באינטרנט. הפעילות מסייעת למתבגרים לזהות סכנות באינטרנט ולוקחת את ההורים למסע בעקבות המתבגרים, מסע שחושף שפותח את כל החלונות שברשת.