מאת: YNET
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 15
מחקר הולנדי, שנערך בקרב כ-2,000 בני נוער, מצא כי השימוש בגראס מכפיל את שיעור הלוקים בהפרעות פסיכוטיות זמניות או ממושכות, הכוללות הזיות וניתוק חברתי.
שימוש בגראס במהלך גיל ההתבגרות מגביר את הסיכון לתסמינים פסיכוטיים זמניים או ממושכים (הכוללים בין היתר הזיות וניתוק קשר מהסביבה). כך מגלה לראשונה מחקר שפורסם השבוע בכתב העת הרפואי בריטיש מדיקל ג'ורנל.
קשר ישיר בין גראס וסיכון נפשי
גראס הוא הסם השכיח ביותר ברחבי העולם, בעיקר בקרב צעירים. הוא קשור לסיכון מוגבר למחלות נפש, אולם עד כה לא היה ברור האם ישנו קשר ישיר בין השימוש בו לבין פסיכוזה, או שמא אנשים הסובלים מפסיכוזה משתמשים בו יותר מאחרים. צוות חוקרים, בראשות פרופ' ג'ים ון אוס מאוניברסיטת מסטריכט בהולנד, בדקו את הקשר בין השימוש בגראס לבין שכיחות תסמינים פסיכוטיים במשך 10 שנים. המחקר נערך בגרמניה וכלל 1,923 בני נוער וצעירים בגילאי 14 עד 24 שנים. החוקרים הוציאו מהמחקר כאלו שדיווחו על שימוש בגראס או כאלו שסבלו מהפרעות פסיכוטיות בתחילת המחקר.
במהלך המחקר הנבדקים עברו בדיקות והערכה שלוש פעמים, במרווחים של כשלוש-ארבע שנים. מהמחקר עלה כי הסיכון ללקות בתסמינים פסיכוטיים היה כפול בקרב אלו שהשתמשו בגראס. הסיכון נשאר כפול גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון נתונים נוספים כמו גיל, מצב סוציו-אקונומי או שימוש בסמים אחרים. "ממצאי המחקר מסייעים להבהיר את הקשר בין גראס להפרעות פסיכוטיות", כתבו החוקרים. "המחקר מראה כי גראס הוא גורם סיכון סביבתי, המשפיע על הסיכון ללקות בתסמינים פסיכוטיים חולפים או קבועים".
במדינת ישראל כ – 6% מנוער לומד וכ – 15% מנוער בסיכון עישנו מריחואנה בשנה האחרונה. תדירות השימוש במריחואנה קשורה לתפיסת הסיכון. כ– 67% תופסים סיכון גבוה כאשר השימוש נעשה פעם בחודש או יותר, לעומת כ– 61% כאשר השימוש נדיר יותר.
(מתוך דוח מסכם: השימוש בחומרים פסיכואקטיביים בקרב תושבי מדינת ישראל 2009, הרשות הלאומית למאבק בסמים ואלכוהול )
מתוך: Ynet 03.03.2011