מאת: Teen brain more prone to drug, alcohol damage
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 14
בכינוס החשוב ביותר בתחום מדעי המוח, (Neuroscience, 2010) אשר נערך לאחרונה בסן דייגו שבקליפורניה, הוצגו ממצאי מחקרים בנושא פגיעת סמים ואלכוהול במוחם של מתבגרים, בהשוואה למידת הפגיעה במבוגרים. החוקרת, ד"ר פרנסס ג'נסן מבית החולים לילדים בבוסטון (Dr. Frances Jensen) ציינה שמאחר ומוחם של בני נוער נמצא עדיין במהלך התפתחות, הכנסת סם לתוכו עלולה לפגוע במסלול התפתחותו התקינה.
לטענתה, השפעת השיכרון (ותחושת ה"היי") בעקבות צריכת חומרים פסיכו-אקטיביים נמשכת בקרב צעירים, זמן רב יותר מאשר אצל מבוגרים. למשל, סמי קנבוס עלולים להישאר במוחם של מתבגרים במשך ימים אחדים ולפגוע בבניית אזורי הלמידה והזיכרון שבמוח. הסיבה לכך היא שבמוחו של המתבגר מצויים קולטנים רבים יותר שהסם יכול להתחבר אליהם בהשוואה למוחו של המבוגר. בנוסף, לדבריה, השפעה ארוכת טווח של שימוש ממושך בסמי קנבוס ניכרת יותר בקרב מתבגרים ואף נמצא שרמת המשכל (IQ) עלולה להיפגע אצלם לצמיתות בעקבות צריכת סמים אלה. [
המתבגר יכול בקלות להפוך למכור
במחקר שנוהל על ידי אן גרובר (Ann Gruber) מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הארווארד נמצא כי בקרב צעירים אשר החלו לצרוך מריחואנה לפני גיל 16 וצרכו את החומר בכמות מרבית (בהשוואה לאחרים), חלה פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי. תוצאות אלה עלו מתוך מבדקים של גמישות קוגניטיבית (כלומר, בחינת היכולת לשנות את התגובה על יסוד שינוי בנסיבות).
יותר ויותר מחקרים בנושא התמכרות לסמים מעלים את הממצא כי, התמכרות היא צורת למידה. בהקשר זה,הגיוני שמתבגרים יהיו רגישים יותר לפוטנציאל ההתמכרות בהשוואה למבוגרים. "המוח של המתבגר לומד בקלות רבה יותר, ולמרבה הצער הוא גם מתמכר מהר יותר, חזק יותר ולמשך זמן ארוך יותר", ציינה דר' ג'נסן. גם האלכוהול עלול לפגוע במוחו של המתבגר יותר מאשר במוחו של המבוגר, לאור הכמות הרבה יותר של קולטנים. במחקר שנערך על ידי טוני פק (Tony Pak) מאוניברסיטת לויולה נמצא שאלכוהול עלול לפגוע בחיבורים בין תאי עצב במוח, אשר אחראים על ייצור הורמוני הרגעה במצבים של לחץ. לפיכך, יכולת ההתמודדות עם לחץ בקרב מתבגרים, אשר צורכים אלכוהול בכמויות גדולות נפגעת ופגיעה זו עשויה להוביל לחרדה ולדיכאון בשלבי חיים מאוחרים יותר.
מניעה מתחילה במודעות הורית גבוהה
הורים לא תמיד נוטים להתייחס במלוא הרצינות לשימוש באלכוהול ובסמים בקרב ילדיהם ומניחים כי הכמויות ודאי אינן משמעותיות או מזיקות ו"הוא יהיה בסדר". מאחר והסיכוי להגיע למצב של התמכרות בגילאים צעירים גבוה יותר, חשוב למנוע לחלוטין את השימוש, וליידע את הילדים בסכנות הרבות והבלתי הפיכות שיש לשימוש לא מבוקר בסמים ובאלכוהול.
מקור: Teen brain more prone to drug, alcohol damage
תודה לגב' יפה צוברי, מידענית הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול