מאת: ליאת אביזמר
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 6

בפברואר 2008 התקיים המפגש הראשון של סיירת ההורים במודיעין. המפגש התאפיין במבוכה קלה ובשאלות באשר למטרות הסיירת ותפקיד ההורים. כיום, כ- 10 חודשים לאחר המפגש, במאמר שפורסם באחד ממקומוני העיר מודיעין מכבים – רעות, מספרים ההורים בסיירת על "חוויותיהם" ועל תפקידם בעיר בקרב הנוער: "באחד הפארקים בעיר נערה שיכורה כלוט נשכבה על ספסל והקיאה ללא הרף. פנינו אליה, השקינו אותה במעט תה חם ובהרבה מים, ובסופו של תהליך, שארך למעלה משעה, ליווינו אותה עד דלת ביתה".

אכן, במהלך השנים האחרונות, הגורמים הטיפוליים – מורים, עובדי רווחה, מתאמת הרשות העירונית למניעת סמים ואלכוהול ועוד – עדים בשטח לתופעות שניתנות להגדרה של נוער בסיכון. תופעות הכוללות בין היתר, התגודדויות של נוער בעיקר בסופי שבוע ובחופשות בפארקים ברחבי העיר. התגודדויות המלוות ברעש ובתלונות של השכנים, צריכת אלכוהול ע"י בני הנוער עד למצבים של שכרות קשה וקטטות.

סיירת ההורים מהווה למעשה כלי ארגוני – התנדבותי שנועד לצמצם התנהגויות סיכון בקרב בני נוער, ע"י אהדה, אמפתיה וחיבוק של הנוער ומי מתאים לכך יותר אם לא ההורים עצמם.

עם זאת, סיירת ההורים איננה משטרה והיא אינה מתעסקת בהיבטים של אכיפת החוק. ההורים יושבים עם הנוער בפארקים, יוצרים דיאלוג בגובה העיניים, מקשיבים להם, מייעצים כשמבקשים ובמקרי הצורך מפנים הביתה בני נוער שיכורים. למעשה – הקמת סיירת ההורים ענתה על הצורך של המערכת העירונית לתת מענה לתופעה ולצורך של ההורים להיות מעורבים ו"להשגיח" על ילדיהם.

הרעיון להקמת הסיירת צמח כתוצאה מימי עיון בהם השתתפתי בתוקף היותי מתאמת הרשות הלאומית למלחמה בסמים בישוב. במהלך ימי העיון, נחשפתי לראשונה לקיומה של סיירת ההורים ככלי לטיפול בהתנהגויות בסיכון. באחד מימי העיון הוצג הצורך במעורבות ההורים וחשיבות מעורבותם של מבוגרים על מנת לצמצם התנהגויות סיכון והובאו דוגמאות של סיירות הורים מוצלחות בארץ. בשלב הבא, נסענו צוות של אנשים מתחום הרווחה לבדוק וללמוד מערים אחרות בהם קיימות סיירות הורים.

תוך כדי למידה הבנו, שעל מנת שהקמת גוף כזה תצליח, מעבר לרצונם של ההורים להיות שותפים לתהליך, קיים צורך בהתגייסות מערכתית לנושא, מתוך הכרה בחשיבות הנושא ובצורך בהקמת גוף זה. ואכן, עיריית מודיעין מכבים – רעות נרתמה לנושא. "ההתגייסות" הייתה בכל ההיבטים שתרמו להצלחת התהליך – הצהרתי, מקצועי וטכני .

את הקמת סיירת ההורים הובילה מתאמת הרשות העירונית למניעת סמים ואלכוהול בעירייה. המתאמת – הכפופה ישירות לראש מנהל חינוך בעירייה, קיבלה את מלוא התמיכה בכל הקשור בהקמתה. תמיכה זו התבטאה בפגישות מקצועיות עם מנהלי בתי ספר במהלכן הוצג הנושא וחשיבותו. כמו כן, המנהלים התבקשו לחשוף את הסיירת בפני הנהגות ההורים הבית ספריות.

בנוסף, מחלקת הרווחה העירונית, המוקד העירוני – מרכז שרות לאזרח, משטרת מודיעין והנהגת ההורים העירונית לקחו חלק פעיל בהקמת הסיירת ובהפעלתו הלכה למעשה. גם יו"ר הנהגת ההורים העירונית היה שותף מלא לתהליך מתחילתו. לשותפותו ולהכרתו בחשיבות הנושא הייתה משמעות רבה בכל הקשור בגיוס ההורים והוא עצמו מתנדב בסיירת ובכך מהווה דוגמא אישית.

מעבר להיבטים המקצועיים כפי שפורטו, הייתה חשיבות רבה לנושא גם ב"רמה ההצהרתית" של הנהגת העיר – ראש העיר השתתף במפגש הראשון של הסיירת ובירך על היוזמה, וכן סגן ראש העיר שביקר מספר פעמים במפגשי הסיירת. ראש מנהל חינוך עצמה שהצטרפה ומתנדבת בסיירת הורים כאחת מן המניין, ישבה עם בני הנוער על הדשא בלילות ושוחחה עימם בגובה העיניים. מנהל אגף השרות והביטחון בעירייה מגיע לכל המפגשים כאחראי על המוקד העירוני ועל התיאום עם המשטרה, חשיבותו רבה ותרומתו לתהליך גדולה.

סיירת הורים – תהליך ההקמה:

יצירת מודעות קהילתית: השלב הראשון בהקמת הסיירת היה העלאת הנושא למודעות הציבורית, שכללה: שליחת עלונים לכל בתי האב בעיר – "צו גיוס", פרסום שלטי חוצות, העברת קול קורא באמצעות הנהגות ההורים ובתי הספר וסקר שנערך באתר האינטרנט העירוני בקרב ההורים לגבי מידת נכונותם להתנדב למען ילדיהם.

לאחר כחודש וחצי של פרסום אינטנסיבי, נערך מפגש ראשון של הסיירת. הודעה על המפגש פורסמה בעיתונות המקומית. הנוכחות המרשימה של ההורים, כ- 80 במספר, במפגש הראשון, הוכיחה מעל לכל ספק את החשיבות בפרסום ובהעלאת הנושא למודעות הציבורית.

מתן כלים וידע מקצועי להורים: במפגש הראשון של הסיירת ניתנה להורים הרצאה על "תרבות הפנאי של הנוער". במפגשים הבאים ניתנו הרצאות נוספות וליווי קבוע מן ההיבט המקצועי על ידי עובד סוציאלי המלווה את הקבוצה בהיבט המקצועי/ טיפולי.

גיבוש הקבוצה והעצמתה: קיימת חשיבות רבה להעצמת קבוצת ההורים ויצירת תחושת שייכות ומחויבות.

לשם כך, חולקו חולצות קצרות וחולצות ארוכות מבד פליז עם הלוגו של הסיירת. היבט נוסף וחשוב של תלבושת ההורים הנו הזיהוי של הסיירת ע"י בני הנוער ויצירת קשר של אמון וביטחון. נכתבו "עשרת הדברות" של הסיירת שבמרכזן המסר: "תנו יד באהבה". "עשרת הדיברות", כמו גם חומר מקצועי נוסף שחולק גובש ע"י גורמים מקצועיים בעיר.

מינוי ראשי צוותים: בתהליך ההקמה, מונו ראשי צוותים אשר אחראים ברמה הארגונית וברמה המקצועית. בכל סיור ראש הצוות נדרש לקבל החלטות באירועים חריגים ולמלא דו"ח סיום משמרת על כל האירועים שהיו באותו ערב. ראשי הצוותים מקבלים ליווי והדרכה על מנת ולאפשר להם להוביל את מפגשי הסיירת. הדבר נועד כדי להעצים את ראשי הצוותים, לחזק אותם וליצור תחושת שייכות ולכידות גבוהה יותר עם שאר המתנדבים.

לווי מקצועי בסיורי השטח: פעילות הסיירת מתמקדת במקומות בהם בני הנוער נאספים במודיעין. המקום הבולט ביותר הינו הפארקים השונים ברחבי העיר. בפעילויות הראשונות של הסיירת ובמפגשיהם הראשונים של ההורים עם בני הנוער בפארקים ועם התופעות השונות שנלוו לכך, הקפדנו על נוכחות של עו"ס ושלי כמתאמת הרשות העירונית למניעת סמים ואלכוהול יחד עם ההורים. נוכחות זו מאד חשובה, כיוון שבמפגשים הראשונים ההורים קצת נבוכים, חוששים, לא יודעים כיצד לנהוג, איך יוצרים קשר עם הנוער. הידיעה כי גורם מקצועי מלווה אותם והם לא לבד בשטח תורמת רבות להעלאת ביטחונם העצמי.

ההיבט הפורמאלי – ניהולי: הוכן מסמך המגדיר את מענה ליווי הסיירת – הגדרת הצוותים, מינוי ראש צוות, נהלים וכלים. בנוסף, הוגדרו התפקידים של הגורמים השונים – המשטרה, המוקד העירוני, הפיקוח העירוני וההורים, וזאת כדי למנוע חיכוכים מיותרים. כמו כן, בסיום כל משימה ממלא כל צוות דו"ח משימה לגבי הפעילויות שהתרחשו באותו ערב. הדו"ח מהווה בסיס לעבודת המתאמת מול כל הגורמים הרלוונטיים לנושא לצורך המשך טיפול.

שמירה על הקבוצה הנוכחית: על מנת לשמר את קבוצת הפעילים מתקיימות פעילויות גיבוש ובמקביל גיוס הורים נוספים לשלבים נוספים של הסיירת.

לסיכום:

תהליך הקמת הסיירת בעיר מודיעין מכבים – רעות היה תהליך קצר יחסית אך אינטנסיבי מאד. תוך חודשיים מהיום בו הוחלט על הקמת הסיירת, נקבעה הפגישה הראשונה ומכאן החלה פעילות הסיירת בערבי שבת בפארקים. הודות למאמצים שהושקעו בהקמתה ובהעצמת הקבוצה, שרובה ככולה כוללת הורים מעורבים המכירים בחשיבות הנושא, הצלחנו להקים קבוצה ראשונה המונה כ- 60 הורים המחויבים לנושא ואשר עוזבים את משפחותיהם בערבי שבת ומסיירים בפארקים בין השעות 23:30 – 4:00 לפנות בוקר.

אחת התופעות המדהימות שאנו נתקלים בהם במהלך הסיורים הוא גישתם של בני הנוער כלפי הורי הסיירת. הנוער, שבתחילה היה חשדן כלפי ההורים והביע החשדנות בריחוק, הפך להיות נוער חם ומחבק. הם מחכים להגעתנו, ובמקרים רבים פונים ביוזמתם, מתייעצים על מקרים שונים ואף מבקשים עזרה. לדוגמה: ערב אחד בעודי יושבת במועדון הנוער, הגיעו אליי מספר נערים ואמרו לי שביום שישי הולכת להיות קטטה רצינית והמונית ואנחנו רוצים שסיירת ההורים תהיה במקום, כדי לשמור עלינו. כמובן שבעקבות הפנייה ומעורבות כל הגורמים הרלוונטיים הצלחנו למנוע באותו יום שישי קטטה שהייתה נגמרת באסון לולא דווח לנו עליה.

תוצאה נוספת של סיורי ההורים היא זיהוי של התנהגויות סיכון נוספות כגון – התנהגויות מיניות מוגזמות אצל נערות, דיכאון בקרב בני הנוער ועוד. על התנהגויות סיכוניות אלה מדווחת הסיירת ובמקרי הצורך מועבר הטיפול לגורמים המתאימים. חשוב לזכור, שבלילות החוקים משתנים והגבולות מטשטשים. ההתנהגויות הסיכוניות של הנוער, שאליהם אנחנו נחשפים, הן התנהגויות שמאפיינות נוער בכלל, ללא הבדלים במיקום העיר ובמצבה. מכאן חשיבותה של הסיירת ונוכחות הורים מבוגרים בלילות.

עם זאת, הקמת ועבודת הסיירת מעוררת מספר לא מועט של דילמות שעולות וצפות לדוגמה: מה הם הגבולות בין הורים לנוער, מתי מפנים נער הביתה, האם לערב את הורי הנער/ה ובאלו מקרים? נחיצות הקשר עם גורמי האכיפה אל מול החשש להיות מזוהים עימם. במפגשים של הסיירת, אחת לחודש, אנו משוחחים על כל אותן דילמות ומחפשים דרכים על מנת לחזק את ההורים בפעילותם.

בימים אלו מסתמן אצלנו יעד נוסף בפיתוח הסיירת: חיזוק ההורים כ"סוכני שינוי" להגברת המודעות והמעורבות בקרב ההורים האחרים בעיר.

אכן, סיירת ההורים מוכיחה מעל לכל ספק כי נוכחות ההורים מפחיתה התנהגויות סיכוניות ולא פחות חשוב, הן מטופלות באהבה כאשר הן קיימות.

* ליאת אביזמר – מתאמת הרשות למלחמה בסמים בעיר מודיעין –רעות מכבים