מאת: יאיר אפטר
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 15

להפתעתם של לא מעט הורים, ילדים מתעניינים במין ומיניות כבר בגיל צעיר. הסיבה לכך מאוד פשוטה, הם פשוט ילדים סקרנים. למרות זאת, לא מעט מההורים מתלבטים האם יש צורך לדבר על כך עם ילדיהם. "כן, אבל זה לא מוקדם מידי?", " איתי לא דיברו ויצאתי בסדר", "אני נבוכה מהמחשבה שאני צריכה לשבת ולדבר עם הבת שלי על אורגזמה", "שיקראו בספרים ויעזבו אותי בשקט" ופניני לשון נוספים שאני שומע מהורים בנושא, מובילים אותי למסקנה שהורים רבים חושבים שאכן זה חשוב לדבר על הנושא אבל "לא בבית ספרינו".

לנו, ההורים, קשה לדבר עם ילדינו על מין, כי אתנו לא דיברו על כך. במפגשים עם בני נוער מפתיע לפגוש את הבורות ועוד יותר מכך את האמונה שלהם שהורים לא צריכים לדבר עם ילדיהם על מין, לא בגיל הילדות ולא בגיל הנעורים. לשאלתי מדוע לא להסביר לילדים שהפין חודר לנרתיק בעת קיום יחסי -מין, בני-נוער מתקשים לענות. מבחינתם, זה משהו שלא מדברים עליו וזהו.

תקשורת פתוחה מפחיתה סיכונים

הורים יקרים, מין ומיניות הם נושא שמדברים עליו עם ילדינו למרות הבושה, הקושי, הגיחוך, השאלות המביכות, השאלות המצחיקות או כל סיבה אחרת שעלולה לגרום לנו להסמיק. חשוב שאנו ההורים נהיה הראשונים לדבר איתם על כך. כיום, כאשר אתרי אינטרנט מהווים חלופה לחינוך מיני שעיקרו סרטי פורנו, חשיבות התקשורת עם ילדינו בנושא חיונית יותר מתמיד.

כהורים, אנו מעוניינים שילדינו יחיו חיים בריאים ומספקים. מחקרים מראים שוב ושוב, שתקשורת פתוחה בין הורים לילדיהם בנושא מין ומיניות עוזרת לילדים ובני-נוער להתמודד עם רגשותיהם לגבי מין בצורה יעילה ולהתמודד בצורה טובה יותר עם לחץ חברתי לקיום יחסי מין בגיל הנעורים. כמו כן, היא מגדילה את הסיכוי לפיתוח מערכות יחסים מכבדות ואוהבות ומונעת מהם את האפשרות לחוות ניצול מיני או לנהוג באלימות מינית.

הורים שמשוחחים עם ילדיהם על מין ומיניות בצורה פתוחה ומכבדת, מחזקים את תפיסתם החיובית של בני הנוער לגבי מיניותם והסיכוי שהם ייקחו סיכונים קטן יותר. כמו כן, מחקרים מראים ששיחות בבית לא "מכניסות רעיונות" לראשם של ילדים, אלא מביאות להתחלת קיום יחסי מין בגיל יותר מבוגר. יתרה מזאת, לפי הדיווחים, ילדים שדברו עם הוריהם בצורה פתוחה בנושא, קיימו יחסי מין מסודרים ובריאים עם הפרטנרים שלהם.

מתי נכון להתחיל?

ילדים מקבלים וקולטים מסרים מיניים מיום היוולדם. כבר בגילאים צעירים הם למדים כיצד להתייחס לאברי גופם. חוויות כגון נגיעות באיבר מינם, האופן בו מתייחסים לסקרנותם המינית, וחשיפה לאנשים בעלי נטיות מיניות הומוסקסואליות נלמדות מהסביבה המשפחתית, החברתית והתרבותית. ככל שנקדים לדבר איתם על הנושא, כך ייטב. עם זאת, אין צורך "לשטוף" אותם במידע, אלא להיות רגישים לגילם וקשובים לשאלותיהם. בגילאים שונים, ילדים מתעניינים בנושאים שונים הקשורים למין, כמו כן הם בעלי יכולת תפיסתית שונה. חשוב לזכור, שאם ילדכם מספיק בשל לשאול, אז הוא גם מספיק בשל לקבל תשובה. שדרו לילדיכם שזה בסדר לשאול ושאתם שמחים שהם רואים בכם כתובת למידע ועזרה בנושא.

אז, על מה מדברים?

על הכול, ולא רק על הצד האפל של מין ומיניות. מין זה לא רק אונס, הטרדה מינית, פדופילים, כניסה להריון לא רצוי והידבקות במחלות. מין זה עונג, תשוקה, אינטימיות, כבוד הדדי, ביטוי לאהבה ובריאות נפשית. מניסיוני, ילדים פתוחים לשמוע, כאשר אנו המבוגרים פתוחים לשתף. אין סיבה לחשוש משאלות אישיות. זכרו שתמיד יש לנו את זכות הבחירה לענות או לא לענות. התייחסו בכבוד לצורך שלהם בפרטיות בשל הרגישות הרבה שקיימת בנושא ושאלו במידת הצורך שאלות אוניברסאליות. עם זאת, אין שום סיבה לא לספר לילדינו כיצד התאהבנו בבת/בן זוגנו/זוגתנו ועל הכיף הקיים בקשר מיני מספק מבלי לרדת לפרטים.

קצת ערכים

רגע לפני שאנחנו בוחרים לשוחח עם ילדינו בנושא, חשוב שנגדיר את הערכים והאמונות שלנו בכל הקשור למין ולמיניות, כגון עמדתנו לגבי: קיום יחסי-מין לפני החתונה, האם זה בסדר שבחורה תזמין בחור לדייט, למה חשוב שביתנו תתעקש על קונדום במגע המיני הראשון עם בן זוגה, מה אנחנו חושבים על הומוסקסואליות וכדומה. אלו שאלות שאנו עלולים להישאל וחשוב שנחשוב ונדבר על כך רגע לפני, עם בן/בת הזוג או חבר/ה קרוב/ה. כמו כן, חשוב שלא נתבלבל בין ערכים לעובדות. לומר לילדינו שקיום יחסי מין לפני החתונה פוגע בזוגיות זו עמדה או אמונה, אך לא עובדה. הילדים שלנו חכמים מספיק כדי להבין את ההבדל והם עלולים לאבד את האמון בדברינו.

ולבסוף, דוגמא אישית

איך שלא מסתכלים על זה, העולם הוא יחסים, כולל יחסי- מין. לא בכדי משתמשים בצמד המילים "יחסי-מין". מין יותר מכל דבר אחר הוא יחסים. ולכן, כבוד כלפי בן/בת הזוג, יכולת לדבר על מין באופן פתוח ומכבד, ביטויי רגשות של אהבה וגישה מקבלת ואוטנטית לנושא, יעזרו לילדנו לפתח מיניות בוגרת ובריאה. חשוב לזכור שחלק גדול מהמסרים שאנו מעבירים לילדינו בנושא מועברים ברמה הלא-מילולית ולכן לדוגמא האישית שלנו יש משמעות רבה בחינוך בכלל ובחינוך למיניות בריאה בפרט. בהצלחה!

טיפים לתקשורת מינית בין הורים לילדיהם

  • קיפצו על כל הזדמנות שילדכם מדבר אתכם בנושא.
  • אמרו לו שהוא יכול לפנות אליכם בכל שאלה הקשורה לנושא.
  • דברו על הנושא "בטבעיות" כמו כל נושא אקטואליה אחר.
  • השתמשו בחוש-הומור והיו רגישים לתחושות המבוכה של ילדיכם.
  • שאלו את ילדכם מה הם כבר יודעים על Sex ?
  • היו כנים לגבי תפיסותיכם בכל הקשור למערכות יחסים וקיום יחסי-מין.
  • ציינו בפני ילדיכם מהם הערכים שלכם לגבי נושאים הקשורים למין: גיל תחילת קיום יחסי מין, צפייה בפורנוגרפיה, קניית שרותי מין, מהי מערכת