מאת: שירלי גולן
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 15

מחקר בקרב מאות בני נוער מגלה כי בניגוד למה שחלקנו חושבים, בני-נוער בהחלט 'מזפזפים' לחדשות וצורכים אקטואליה באמצעי המדיה השונים, במידה כזו או אחרת. לדעתם של החוקרים, חדשות לא צריכות להיות מקור לבידור אלא לעורר תחושות שייכות ומעורבות.

לאחרונה, פורסם מחקר חדש בכנס הראשון לחינוך לתקשורת של מכללת אורנים, המכללה האקדמית לחינוך, אודות צריכת התקשורת בקרב בני נוער, עם שימת דגש על צריכת תכני חדשות ואקטואליה. המחקר נערך על ידי ד"ר מירה פוירשטיין, ראש החוג לתקשורת במכללת אורנים לחינוך אשתקד וד"ר אריה קיזל, ראש החוג הנוכחי. הממצאים מגלים, כי בני נוער מתעניינים באקטואליה ומתעדכנים בחדשות לאורך היום. יתר על כן, בני הנוער רואים בחדשות גורם המעדכן אותם ומספק להם מידע חשוב ורלוונטי לחיי היום יום שלהם בבחינת לדעת מה קורה. יחד עם זאת, הם סבורים שהתקשורת הישראלית לוקה בדיווחיה החדשותיים באי אמינות, מגזימה ובעיקר מפחידה.

חיים בסרט? לא רק

"מטרת המחקר שלנו היתה לבדוק דפוסי צריכה תקשורתיים בקרב בני נוער, עם דגש על ערוצי חדשות ואקטואליה", מסבירה ד"ר פוירשטיין. "היום בעידן של חברה רב ערוצית, אנשים ובעיקר בני נוער נוטים להשקיע זמן בתכנים אסקפיסטיים, דוגמת תוכניות ריאליטי ורשתות חברתיות. על רקע זה ומתוך הנחה שתוכניות החדשות הן סוג של תעודת זהות ישראלית, המבנות את המציאות החברתית ומהוות גורם חשוב בעיצוב החיברות הפוליטית של בני נוער – עניין אותנו לבדוק איזה מקום הן תופסות בחייהם". המחקר שבוצע במהלך שנת 2010 נערך בקרב 413 בני נוער יהודים וערבים בכיתות ט' ו-יא'.

בין ממצאיו העיקריים לגבי צריכת חדשות ואקטואליה, עולה כי:

  • 63 אחוז מבני הנוער לא צופים כלל בערוץ הראשון. 4.5 אחוזים מבני הנוער צופים אחת ליום בערוץ הראשון.
  • ערוץ 2 וערוץ 10 הם הפופולאריים ביותר בקרב בני הנוער. יותר מ-40 אחוז מבני הנוער צופים לפחות פעם אחת ביום בערוץ 2.
  • 36 אחוז מבני הנוער צופים לפחות פעם אחת ביום בערוץ 10.
  • YNET הוא פורטל החדשות המועדף בקרב בני הנוער.
  • ידיעות אחרונות הוא העיתון הפופולרי ביותר. 15 אחוז מהם קוראים בו מדי יום.
  • תוכנית האקטואליה המועדפת היא "היום שהיה" בהנחיית גיא זוהר בערוץ 10, כאשר 11.3 אחוז מבני הנוער דיווחו, כי הם צופים בה "הרבה מאד". התוכנית המועדפת לאחריה, היא "חמש עם רפי רשף", בה דיווחו 5.17 אחוזים כי הם צופים בה "הרבה מאד". מבחינת נתוני הצפייה בטלוויזיה יותר מ-40 אחוז מבני הנוער דיווחו כי הם צופים בין שלוש לחמש שעות ביום בטלוויזיה. מבחינת התכנים בהם הם צופים, המחקר מצביע על כך, כיסרטים ותוכניות ריאליטי ממוקמים במקום הראשון, אך יותר מ-40 אחוז מבני הנוער צופים בתוכניות חדשות ואקטואליה ויותר מ-35 אחוז מבני הנוער צופים בתוכניות תרבות, מדע וטבע.

הופתעתם מהתוצאות של המחקר?

ד"ר פוירשטיין: "הופתענו בעיקר לגלות את מידת ההתעניינות של בני הנוער בחדשות ואקטואליה, את הנוכחות שתכנים אלה תופסים בחייהם. הדיווחים שלהם אכן מצביעים כי ישנה התמצאות והתעדכנות. אולי אינם קוראים לעומק פרשנויות וסוגיות שונות, אך הם בהחלט שמים לב לכותרות וברמה הבסיסית יודעים ומעודכנים במה שקורה סביבם. מה שעוד יותר הפתיע היה לגלות את תוכנית האקטואליה המועדפת עליהם – התוכנית בהגשת גיא זוהר, אשר נתפסת כנגישה ו"סיפורית" יותר. מבחינת דפוסי השימוש בתקשורת, הנתונים מצביעים על יותר שעות גלישה באינטרנט, גם בהשוואה לטלוויזיה, אם כי כאן חשוב לזכור שבני נוער צורכים תכנים טלוויזיוניים, דרך האינטרנט".

מבחינת תרבות הפנאי של בני הנוער, לפי המחקר, רובם אכן מבלים את זמנם באינטרנט (77.11%) – לעומת מפגשים עם חברים (73.25%), צפייה בטלוויזיה (63.61%), עיסוק בספורט (37.83%), בילוי בקולנוע (29.16%), קריאה בספר (20.24%) וקריאה בעיתון (13.49%).

כמו כן, קרוב ל-80 אחוז מהגולשים באינטרנט, דיווחו כי הם עסוקים בשהייה ברשתות חברתיות ויותר מ-70 אחוז במשחקים.

מלבד הצבעה על מימדי תופעה, מהי תרומתו המשמעותית של המחקר?

ד"ר פוירשטיין: "הממצאים מדגישים את העובדה, כי אם ישנה התעניינות בתוכניות חדשות ובאקטואליה, יש צורך גדול בהבנת המידע המועבר. בהקשר זה, חשוב לחדד את ההבדל בין לדעת מה קורה בחדשות לבין להבין אותן. התקשורת, דרך תוכניות החדשות, משפיעה על העולם הפוליטי ומעצבת דעת קהל. בתוך כך, יש לחזק את הלגיטימציה למעורבות של הדור הצעיר בתכנים אלה וליכולתם לעשות בכך שימוש מושכל למען גיבוש תפיסת עולמם והכנתם להיות אזרחים פעילים. רצוי שמשרד החינוך ייתן על כך את הדעת, יתווה את שיעורי התקשורת כלימודי חובה, וכבר בגילאים הצעירים".

לחצו כאן לפרטים נוספים על המחקר