הורים למתבגרים
קבוצת הדרכה של הורים למתבגרים מאפשרת למידה של כלים יישומיים להתמודדות עם קונפליקטים יומיומיים בנושאים הקשורים בתקשורת ובהצבת גבולות. נושאים אלה כוללים, בין היתר: צורך בעצמאות מול חשיבות נוכחות ובקרה הורית, התמודדות עם מצבי קונפליקט, משא ומתן וכיבוד הסכמים בין הורים לילדיהם, ערכי ההורים, שיפור הסמכות ההורית ועוד.
הקדמה
קבוצת ההורים למתבגרים דנה בהיבטים השונים של ההורות ומקנה להורים כלים המסייעים להם להיות הורים מנהיגים לילדיהם המתבגרים. הדרכת ההורים מאפשרת להורים לגשר על הפערים בין האידיאל למציאות ומספקת כלים אפקטיביים להתמודדות עם סוגיות המאפיינות גיל זה.
המטרות המרכזיות של קבוצות ההדרכה הן: לאפשר להורים הבנה טובה יותר של גיל הנעורים ושל ההתמודדויות הרגשיות והחברתיות שחווים מתבגרים במציאות העכשווית; לחזק את היכולת להציב גבולות ולקיים דיאלוג על הגבולות; ליצור מרחב לתקשורת מכבדת בין הורים למתבגרים.
המפגשים מאפשרים דיונים קבוצתיים, במהלכם נחשפים ההורים למגוון של דרכים להתמודדות בנושאי הורות שונים, כאשר כל הורה יכול לבחור לעצמו את הדרך היעילה ביותר עבורו.
יותר מכל, קבוצת ההורים מחזירה את תחושת השליטה, כך שתוכלו לפעול בדרך אחראית, נבונה ומחושבת המאפשרת דיאלוג פתוח עם ילדכם. מחקרים מצאו, כי בבתים בהם הילד חווה את ההורה כקשוב לו אך גם כסמכותי – הילד מפתח דימוי עצמי חיובי, מאמין בעצמו, מצליח יותר הן מבחינה לימודית והן מבחינה חברתית ותחושות אלה עוזרות לו להימנע מהתנהגות שעלולה לסכן אותו.
תכנים:
מפגש ראשון: מאפייני גיל הנעורים ויחסי הורים מתבגרים
בין הנושאים המרכזיים שמועלים במפגש: צורך בנפרדות ותחושת עצמאות, התכחשות לצורכי תלות, התנסויות ראשוניות ומאפיינים ייחודיים של גיל הנעורים בשנות ה- 2000. כמו כן, המפגש מגדיר את מטרות הקבוצה ועוסק בתפיסת ההורים לגבי יחסי הורים-מתבגרים.
מפגש שני: ערכים ומטרות הוריות
המפגש עוסק בהגדרת המטרות ההוריות ומאפשר להורים לבדוק באיזו מידה הם מיישמים את מטרותיהם.
מפגש שלישי: כיצד מאפשרים עצמאות למתבגר/ת?
הורה מעצים הוא מי שמאפשר לילדו לצמוח לקראת עצמאות, לפתח תחושת יכולת התמודדות עם מטלות החיים ויכולת להתנסות בחוויות עצמאיות. המפגש מתייחס לדרך בה יש לאפשר לילד לחוות חוויות אלה, כולל: שאילת שאלות, הבעת עמדה, דרישה לאחריות, הכוונה ומתן משוב.
מפגש רביעי: גבולות הוריים ביחסי הורים מתבגרים
המפגש עוסק בחיזוק נוכחות וסמכות הורית על-ידי הצבת גבולות. בהתאם לכך, נבחנים המקומות שבהם חשוב שההורה יתמודד עם מצבי סיכון, בהם נמנע המתבגר מלקיחת אחריות. כמו כן, המפגש דן בדרכים לשימת גבולות בצורה יעילה כולל: דיאלוג על גבולות, התמודדות עם כעס והגדרת בקשות.
מפגש חמישי: סמים ואלכוהול בקרב בני-נוער
במהלך המפגש מועבר מידע על מצבי סיכון, אשר כוללים שימוש בסמים ובאלכוהול. להורים מתאפשר ללמוד על המשמעות הפסיכולוגית, הרגשית והחברתית של שימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים וכמו כן, מודגש המושג בקרה הורית.
מפגש שישי: תקשורת מכבדת בין הורים למתבגרים
במהלך המפגש ההורים מתאמנים ביצירת סביבת דיאלוג, ביצירת תנאים לשיחה, בדרכים לשאילת שאלות יעילות, בדגש על סובלנות הורית והקשבה אמפטית.
מפגש שביעי: התמודדות עם קונפליקטים ביחסי הורים-מתבגרים
המפגש עוסק בצורה חווייתית בהתמודדות עם מצבי קונפליקט בין הורים למתבגרים. ההורים מתאמנים בדרכים לפתרון בעיות בינם לבין ילדם המתבגר. כמו כן, מודגשים מרכיבי גישור המאפשרים להורים ולמתבגרים להגיע להסכמות.
מפגש שמיני: סמכות הורית מהי?
המפגש המסכם מתייחס לתפקידם של ההורים, תוך חיזוק נוכחותם וסמכותם בעולמם של המתבגרים. המפגש מאפשר משוב אישי וחיזוק יכולות ועוצמות הקיימות בתפקוד ההורים.
העבודה סביב התכנים נעשית בשילוב הצגה תיאורטית של הנושא, מתן כלים ופתרונות מעשיים ודיון קבוצתי בעמדות של ההורים (הקונפליקטים, השאלות והרגשות שההתמודדות עם הנושא מעלה אצל כל אחד מחברי הקבוצה).