מאת: יפה צוברי
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 18

מחקר חדש מצביע על כך כי בעיות שתייה בקרב בני נוער מנבאות במידה רבה את התלות שיפתחו בעתיד במשקאות אלכוהוליים

מחקר חדש שנערך על ידי חוקר מאוניברסיטת אינדיאנה מעלה שבעיות שתייה בקרב מתבגרים אינן "רק שלב" אלא במידה רבה, מנבאות אם המתבגרים יפתחו בשנות העשרים שלהם תלות באלכוהול או התמכרות. במחקר שנערך בקרב 597 תאומים בני 18 בפינלנד (באמצעות שאלון עצמי) שנבדקו שוב בגיל 25 (ראיון מובנה) נמצא שאצל 52% מהמשתתפים, התגלו בעיות שקשורות לשתיית אלכוהול בגיל 18.

בעיות בגיל 18 הופכות קשות יותר עם הגיל

בבדיקה החוזרת בגיל 25 נמצא שכמחצית מהמרואיינים ענו על אמות המידה של תלות באלכוהול (46.2%) או שימוש מזיק באלכוהול (1.5%). הממצאים של גיל 18 נמצאו במתאם מובהק לממצאים בגיל 25. נמצאה סבירות של 74% ששיעורי הפרעות השימוש באלכוהול יהיו גבוהים יותר בקרב מי שאובחנו לוקים בתלות באלכוהול בגיל 25 בהשוואה לאחרים. נתון מעניין שעלה מהממצאים – בעיות אלכוהול בגיל 18 ניבאו אבחון של תלות באלכוהול בגיל 25 אצל נשים יותר מאשר אצל גברים.

"החוקר הראשי, ריצ'רד רוז ציין כי "הממצא העיקרי היה שככל שהבעיות שקשורות לצריכת אלכוהול בגיל 18 חמורות יותר, כן גבוה יותר הסיכון אצל המתבגר להיות מאובחן כלוקה בהפרעת אלכוהול בגיל 25".

הניתוח של ממצאי המחקר ביטל השפעה של גורמים אשר עלולים להטות את הממצאים, כמו שתיית הורים ואווירה בבית כסיבות לקשר בין שתייה בגיל 18 לבעיות אלכוהול בגיל 25.

במסגרת פרסום תוצאות המחקר, המליצו החוקרים על עריכת בדיקות לצריכת אלכוהול בגיל צעיר אשר מהוות כלי חשוב לצמצום התלות באלכוהול בגיל מבוגר יותר.

תודה ליפה צוברי, מידענית הרשות הלאומית למאבק בסמים ואלכוהול