מאת: לאה עייני
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 21
אז מה בעצם עושים הילדים שלנו בפייסבוק? מפיגים שעמום, שומרים על קשר עם חברים, מצ'וטטים, "מנדנדים", מעלים תמונות, וכן, הם גם נעזרים בה בכדי ללמוד! יחד עם זאת, בני נוער רבים אינם מודעים מספיק לחשיבות השמירה על פרטיותם ברשת החברתית ולסכנות הטמונות בה; מחקר שהתבצע בקרב בני 13 עד 18 העלה כמה נתונים מאלפים על דפוסי הגלישה שלהם בפייסבוק
כיום, בעידן הטכנולוגי המתפתח בתאוצה, גובר השימוש ברשתות חברתיות בכלל ובפייסבוק בפרט. פייסבוק נוצרה בשנת 2004 כרשת חברתית של אוניברסיטת הרווארד, והחל משנת 2006 פתחה את דלתה גם לציבור הרחב. בדצמבר 2006 מנתה פייסבוק 16 מיליון משתמשים, ובספטמבר 2012 מספר המשתמשים הפעילים מדי יום היה 584 מיליון.
לפייסבוק עשויה להיות השפעה מרחיקת לכת על המרקם החברתי, התרבותי, החינוכי והכלכלי של העולם המודרני. פייסבוק מאפשרת תקשורת מסוג חדש, מעצימה את יכולתו של הפרט לשתף ולקבל מידע, ומשמשת כזירה למתן שירותים מקוונים בתחומי התרבות, הבידור, החינוך והמסחר.
רשת הפייסבוק עוברת כל העת תהליכי שינוי ופיתוח, החל מן ההיבטים הטכנולוגיים והתוכניים, וכלה במעגלי המשתמשים ובדפוסי השימוש לצרכים השונים. רבים מאלו הלוקחים חלק ביצירת התרבות המתהווה סביב הפייסבוק הם אנשים צעירים, אנשי "דור הרשת" (Net Generation), אשר גדלו לתוך חברה טכנולוגית-דיגיטלית במאה העשרים ואחת.
הישראלים – אלופי הגלישה בפייסבוק
בסקר שערךKaiser Family Foundation נמצא כי הרשתות החברתיות, ביניהן פייסבוק, הן אחת משלוש הפעילויות הפופולאריות ביותר בעת שימוש במחשב בקרב ילדים בגילאי 18-8. ביוני 2011 פרסם אתר comScore כי ישראל היא המדינה בה מבלים הגולשים את הזמן הרב ביותר ברשתות החברתיות, כשהישראלים מובילים את טבלת השימוש העולמית עם כ-10.7 שעות בממוצע בחודש.
השימוש בפייסבוק בקרב בני הנוער, שהם גם תלמידי בית ספר, הוא כורח המציאות. בשש השנים האחרונות נערכו מחקרים רבים על השימוש בפייסבוק בקרב תלמידים ומורים, ועל הזיקה של פייסבוק ללמידה ולהוראה במסגרות ההשכלה הגבוהה (Hew, 2011).
פייסבוק: אמצעי להפגת שעמום
במחקר שערכתי יחד עם ענת כהן, נעשה ניסיון לבחון את דפוסי השימוש בפייסבוק בקרב בני נוער בגילאי 18-13, וכן לבחון את הזיקה בין השימוש בפייסבוק לבין תהליכי למידה המבוצעים בו. במחקר נבדקו 267 תלמידים בכיתות ח' עד י"ב בעזרת סקר שהכיל 47 שאלות (סגורות ופתוחות).
במחקר נמצא כי לכ-94% מבני הנוער יש פרופיל בפייסבוק, וכי רובם גולשים בפייסבוק בממוצע בין שעה לשעתיים ביום. כ-61% מבני-הנוער דיווחו על שימוש בפייסבוק דרך הטלפון הנייד.
נמצא כי המטרה העיקרית לגלישה של בני הנוער בפייסבוק היא להעביר את הזמן הפנוי או להפיג שעמום (58%); המטרה השנייה היא לשמור על קשר עם חברים (54%); ומטרות משניות נוספות הן כיף והנאה (50%), וכן התעדכנות במה שקורה בחברה (42%). המטרות הקשורות לבית הספר או ללמידה אינן בראש סדר העדיפות של התלמידים. כמו כן, רוב התלמידים אינם משתמשים בפייסבוק בכדי להיות פופולאריים מבחינה חברתית.
אוהבים לצ'וטט, "לנדנד" ולהעלות תמונות של עצמם
מבחינת פעולות תקשורת בפייסבוק, בתדירות הגבוהה ביותר נמצאה ההתכתבות בצ'אט, אשר נעשית לפחות פעם ביום (80%), ואילו 37% מבני הנוער גם "מנדנדים" (Poke) לאנשים אחרים בפייסבוק. כמו כן, בני הנוער מגיבים לתמונות, כותבים בקיר של אנשים אחרים, שולחים הודעות פרטיות ומשנים סטטוס בתדירות יומית או שבועית. נמצא גם כי רוב בני הנוער יוצרים קשר בפייסבוק עם חבריהם ולא עם אנשים אקראיים.
רוב הצעירים מעלים תמונות בתדירות של לפחות פעם בחודש וסרטוני וידיאו בתדירות של לפחות פעם בשנה. בני הנוער מעלים לעתים קרובות יותר תמונות על פי סדר העדיפות הבא: תמונות שלהם (89%), של חבריהם (88%), של מסיבות או אירועים (82%), של טיולים (78%) ותמונות משפחתיות (67%). כמו כן, תדירות השימוש במשחקים בפייסבוק בקרב הבנים גבוהה באופן מובהק מזו של הבנות.
במחקר נבדקו גם עמדותיהם של בני הנוער בנושא השימוש בפייסבוק: 84% מהצעירים ציינו שהם מרוצים עד מרוצים מאוד מפייסבוק, ועם זאת, אם פייסבוק הייתה מתחילה לגבות תשלום, רוב התלמידים לא מסכימים לשלם עבור השימוש בה.
סכנת החדירה לפרטיות
ממצאי המחקר מצביעים על כך שרמת המודעות של בני הנוער לחשיבות השמירה על פרטיותם ברשת החברתית אינה מספקת, אך היא עולה עם הגיל. מרבית בני הנוער שומרים על פרטיותם ברמה העקרונית, ואינם נוטים לאשר ולהוסיף אנשים זרים לרשימת החברים שלהם בפייסבוק. כמו כן, מרבית בני הנוער מאפשרים רק לחבריהם לראות את הקיר שלהם, את תמונותיהם ואת הפרופיל שלהם. יחד עם זאת, רוב הצעירים ציינו שכל המשתמשים יכולים לחפש אותם בפייסבוק.
עוד נמצא כי 60% מהתלמידים חסמו או מחקו משתמשים, שהיו ברשימת החברים שלהם, וכך מנעו מהם את האפשרות לצפות בפרופיל שלהם. אולם 30% מתוכם מעולם לא עשו זאת, ו-10% כלל אינם יודעים כיצד עושים זאת.
מבחינת חשיפת פרטים אישיים בפייסבוק, נמצא שרוב התלמידים מציינים בפרופיל האישי שלהם את שם בית הספר בו הם לומדים, את כתובת האי-מייל שלהם ואת עיר מגוריהם. עם זאת, רוב הצעירים אינם מציינים את מספר הטלפון הנייד שלהם בפייסבוק.
קבוצת למידה – כן; חברות עם המורה – לא
רוב בני הנוער (63%) משתמשים בפייסבוק לצורך למידה. השימושים העיקריים הם שאלות בנוגע לשיעורי בית, חומר למבחן, עבודה, בוחן וכדומה; התעדכנות בשינויי מערכת או בשינויים אחרים הקשורים לבית הספר; וכן על מנת להעלות או לקרוא אצל חברים סיכומים או חומרים שנסרקו.
כמחצית מבני הנוער הסכימו שהם בעד פתיחת קבוצה בפייסבוק על-ידי המורה, באמצעותה יוכלו ליצור קשר ביניהם ולקבל חומרי עזר ולימוד, אך הם כלל לא הסכימו לחברות בפייסבוק עם המורים שלהם.
לנצל יתרונות ולמזער סכנות
השימוש בפייסבוק הפך לחלק בלתי נפרד מחיי הצעירים, ולפיכך יש להתוות דרך להקניית כלים ומיומנויות להתמודדות עם התופעה, תוך הגברת המודעות לחשיבות שבשמירת הפרטיות ולסכנות הטמונות באי שמירתה.
נוסף על כך, יש לבחון את היתרונות והחסרונות של הרשתות החברתיות, לנצלן באופן יעיל לשם העצמת הפרט כמו גם לשם העצמת החברה כולה, ובמקביל למזער ככל שניתן השפעות והשלכות שליליות על דור ההמשך.
בסופו של דבר, נראה כי קיים פוטנציאל לנצל את פלטפורמת הפייסבוק לצורכי למידה וליצירת סביבות למידה, תוך התחשבות בהבדלים בין-אישיים, התפתחותיים ובין המינים.