מאת: רונית ארגמן
פורסם ב: עיתון יסודות – גיליון 26
ילדים ובני נוער נחשפים כיום כבר מגיל צעיר לתכנים מיניים ופורנוגראפיים ומייצרים תמונות וסרטונים רבים שהמוטיב המרכזי בהם הוא פעילות מינית. אנו חיים בתקופה בה קיימת נורמליזציה של התכנים הפורנוגרפייםורבים תופסים זאת כתופעה לגיטימית בקרב ילדים ומתבגרים וכחלק מתהליך החינוך המיני. מאמר זה בא לעורר את מודעות ההורים לחשיבות ההתייחסות לנושא. הוא סוקר את השלכות החשיפה לתכנים פורנוגראפיים על התפתחות והתנהגות הילדים והמתבגרים ומציע דרכי התמודדות עמן.
מה זה פורנו ?
פורנו הוא כל חומר כתוב, מאויר או מצולם שמטרתו ליצור עוררות מינית. לרוב הוא מתמקד באיברים ובפעולות מיניות, ללא התייחסות לקשרים, רגשות או שמירה על בריאות מינית. חומרים פורנוגראפיים קיימים משחר ההיסטוריה האנושית ומיועדים לאנשים מבוגרים בעלי ניסיון מיני לצורך גיוון והעשרת עולמם המיני. כיום, הפורנו הפך להיות הנושא העיקרי בחינוך מיני של מתבגרים רבים, במיוחד לאור העובדה שהנושא נידון מעט מאד בבתים או במסגרות החנוכיות.
חשוב להדגיש כי תעשיית הפורנו היא חלק ממכלול שינויים חברתיים בהם נעשה שימוש נרחב ומאסיבי במסרים מיניים ופורנוגרפיים בתקשורת ובכל מדיה קיימת, לרוב שלא לצורך, תוך הצגת ילדים כאובייקטים מיניים וסקסואליזציה של ילדות ונשים. עוד חשוב לציין כי ילדים ומתבגרים היום אינם רק צרכנים אלא גם יצרנים של תמונות (selfie) וסרטונים מיניים ופרובוקטיביים המציגים פעילות מינית עצמית או עם אחרים ואף פגיעות מיניות.
הגיל הממוצע בו ילדים נחשפים כיום לפורנו הוא גיל11 , כאשר הקבוצה שצורכת הכי הרבה פורנו היא מתבגרים בגילאי 12- 17. אך נתונים מארצות שונות בעולם מראים בבירור מגמת הקצנה בחשיפה לפורנו ובשימוש בו כבר בגילאים צעירים יותר ובתדירות רבה יותר ויותר.
איך ילדים נחשפים לפורנו ?
חלק מהילדים נחשפים לפורנו לגמריבמקרה; תמונה שקופצת במחשב, סרט בבית השייך להורים, דרך חברים, אחים, באמצעות הרשת או הוואטסאפ. וישנם גם ילדים ומתבגרים המחפשים באופן מכוון חומרים פורנוגראפיים ורוכשים או מורידים סרטים בעלי תכנים מיניים בוטים. משמעות הדבר היא שגם אם הילד שלי לא חיפש באופן פעיל תכנים אלו, הוא עשוי להגיע אליהם דרך אחרים סביבו.
בנוסף, יש לזכור שתעשיית הפורנו היא בראש ובראשונה תעשייה בעלת אינטרס כלכלי ואין לה שום עניין בטובת ילדינו. חברות פורנו שונות מכוונות את עצמן לקהל יעד צעיר ביותר כדי להפוך אותו לצרכן קבוע לחיים ומנסות להגיע לקהל הצעיר בדרכים שונות כמו שימוש בשמות של דמויות מתוך תכניות ילדים, שילוב סרטונים מצוירים עם דמויות המוכרות לילדים,צילום סרטים כסרטי ריאליטי ועוד.
למה לעשות עניין מפורנו ?
הורים רבים לא מבינים את פשר ההסתייגות מצפייה של ילדיהם בפורנו ואף מציניים ש "כולם עושים את זה" ו"גם אני צפיתי כשהייתי מתבגר". בשיחות ובמפגשים עם הורים ואנשי מקצוע אני מנסה להדגיש את ההבדל בין החומרים הפורנוגראפיים שהיו מקובלים בעבר לבין המציאות הקיימת כיום במרחב הוירטואלי, וההשלכות הקשות שעלולות להיות לכך על ההתפתחות וההתנהגות המינית והרגשית של הילדים.
להלן מספר הבדלים בין מאפייני החשיפה לפורנו בעבר לעומת החשיפה אליו כיום:
- הפורנו היום מהיר, זמין, אנונימי ונגיש בכל מקום ובכל זמן, ממגוון רב של מכשירים, בחינם או בעלות נמוכה מאוד. כמו כן, הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת חשיפה לעושר רב של תכנים הניתנים לצפייה בו זמנית. זאת לעומת העבר בו מגוון החומרים הפורנוגראפיים היה מצומצם הרבה יותר ועל מנת לצרוך אותם צריך היה ללכת לחנות כדי להשכיר או לקנות סרט, להמתין לזמן שבו אין אף אחד בבית ולצפות בהם בסתר.
- הפורנו כיום קיים בעיקר במרחב הווירטואלי מה שמגביר תחושה של מוגנות מפני הידבקות במחלות מין, כניסה להריון, או חשש להידחות ולהיכשל.
- המגוון המוצג כיום הוא אין סופי הן מבחינת סוגי החומרים ( סרטי ראליטי, מצלמות, צ'טים, סרטים בייצור עצמי, טקסטים מיניים (sexting), סלפי, מצויר,משחקי מין ועוד…) והן מבחינת התכנים. רשימות התכנים באתרי הסקס כיום כוללות עשרות קטגוריות; מין אוראלי, אנאלי, אורגיות, אלימות מינית, ביזאר, גילוי עריות (מגע מיני בין בני משפחה) ועוד ועוד.
- חומרים פורנוגראפיים רבים מציגים תכנים אלימים ברורים של מכות ואונס או מרומזים יותר כגון משיכת שיער של אישה בעת פעילות מינית ופעולות נוספות המבטאות השפלה או כוחניות לצורך הגברת העניין המיני. הצפייה בתכנים אלה מייצרת בתודעת הצופה חיבור בין אלימות ומיניות והשימוש באלימות נתפס כחלק לגיטימי ומעורר בעת פעילות מינית.
- תעשיית הפורנו יוצרת החפצה של נשים, גברים וילדים לצורך פורקן מיני של אחרים. זאת, ללא התייחסות לרגשות האחר ולצרכיו ולעיתים אף תוך פגיעה בו.
- איך ילדים מגיבים כאשר הם נחשפים לפורנו ?
חשיפה לתכנים מיניים ברורים ובוטים בגיל הילדות לפני שהילד בשל לכך רגשית עשויה להוות למעשה את ההתנסות המינית הראשונה המשמעותית של הילד. החשיפה מייצרת תחושות גופניות ורגשיות רבות ובעוצמה חזקה. התחושות הן מגוונות ויכולות לכלול בו זמנית דחייה וגועל, יחד עם התרגשות ועוררות. ישנם ילדים אשר לאחר חשיפה לתכנים פורנוגראפיים מפתחים מצוקות רגשיות המתבטאות בחרדות, הפרעות שינה, אכילה ורגרסיות. עוצמת התחושות, יחד עם סקרנות רבה לגבי התחום המיני ומסרים חברתיים מעודדים, דוחפים ילדים לחזור ולחפש תכנים אלו. יש לזכור שילדים נוטים שלא לשתף את ההורים בתכנים אליהם נחשפו ובתחושות שחשו בעקבות זאת.
מה ההשלכות האפשריות על ילדים ומתבגרים ?
לחשיפה לפורנו קיימות השלכות נרחבות הנוגעות לא רק להווה, אלא גם לטווח הארוך יותר בכל הקשור לתפיסתו העצמית של הילד, ולפיתוח קשרים רומנטיים, אינטימיים ומיניים. תפיסת הילד היא ש"מה שאני רואה זה העולם האמיתי", גם אם הוא יודע רציונאלית שחלק מהסרטים בהם צפה מבוימים. ההשלכות כמובן תלויות במשתנים רבים כמו: גיל הילד ואופיו, קשריו עם ההורים, סוג התכנים להם נחשף ותדירות הצפייה בהם.
הרשימה המוצגת היא חלקית ומבוססת על מחקרים בנושא:
- עיוות חשיבתי ביחס למיניות, אהבה, זוגיות, יחסי מין ולמושגים של פרטי וציבורי, מותר ואסור, מוסרי ופוגעני.
- ציפיות לא מציאותיות ממגע מיני, תפקוד מיני והנאה מינית המובילות לחרדות ביחס למיניות – למשל דאגה שמא איבר המין שלי קטן מידי או שלא אוכל לתפקד כמו השחקן בסרטים.
- פגיעה במצב הנפשי המתבטאת בפיתוח אובססיות, חרדות, דיכאונות, הפרעות שינה ואכילה.
- בלבול וקושי בהגדרת זהות מינית על רקע של עוררות מתכנים מגוונים, לפני גיבוש הזהות המינית.
- פיתוח חשיבה ארוטית לפני שהילד בשל לכך וסקסואליזציה מוגברת הבאה לידי ביטוי באוננות מול תמונות, סרטונים או מצלמות, התעסקות קומפולסיבית בתכנים מיניים, חיפוש פרטנרים מיניים.
- פיתוח נטייה למין מזדמן, מגעים מיניים לא מובחנים, מין לא מוגן ואלימות מינית.
- פיתוח דפוסי חיזור והתנהגות מינית פוגעניים, במיוחד של הבנים כלפי הבנות.
- חיקוי המראה הפיזי של שחקנים שנצפו בסרטים כגון פירסינג באיברים שונים בגוף והורדת שיער עד חיקוי ההתנהגויות הנראות בסרטים כגון פגיעות מיניות, לרוב בילדים צעירים ו/או חלשים יותר כמו אחים קטנים, ילדי שכנים, קרובי משפחה או ילדים במסגרת החינוכית.
- פיתוח קורבנות מינית עצמית הכוללת יצירת, שליחת והעלאת חומרים אישיים חושפניים לרשת.
- חוסר הבנה של השלכות אפשריות הנובעות מהתנהגות מינית ופיתוח דפוסי התנהגות מינית סיכונית המובילה להריונות לא רצויים, הדבקה במחלות וזיהומים המועברים במגע מיני, התנהגות מינית לא מובחנת וכניסה למצבי סיכון, ניצול ופגיעה.
- פיתוח התמכרות למין ולפורנו.
- השלכות על התפקוד המיני ועל היכולת ליצור קשרים אינטימיים משמעותיים.
אז מה עושים ?
- תקשורת הורים וילדים
- פיקוח ובקרה – קיימת חשיבות מרובה לסמכות המבוגר האחראי. אחריות ההורה היא לקבוע גבולות לגבי באילו חומרים ניתן לצפות, הגבלת שעות שימוש במחשב וכדומה. כיום, בשל הזמינות האדירה לתכנים קשים מומלץ להתקין על המחשב של הילד תוכנת חסימה שתסנן חלק מתכנים אלו. לעתים יש גם צורך בחדירה לפרטיות הילד, למשל בבדיקת הטלפון והמחשב האישי כדי לברר האם ולמה הילד נחשף.
- איתור – אם התגלה שהילד נחשף לפורנו, חשוב לדבר אתו על כך ישירות ולבצע התערבויות מידיות. נקודת המבטעל הנושא מעיני המבוגר חשובה ביותר היות שלילד או לנער עדיין אין את הכלים להבין את משמעות הפורנו, והוא זקוק להכוונת המבוגר כדי להבין במה מדובר ואת ההשלכות האפשריות. במידה ולהורים יש חשש למצב מתמשך או להשלכות חריפות על הילד חשוב להתייעץ באנשי מקצוע מתאימים ואף לקבל הדרכה הורית או להפנות את הילד לטיפול.
לסיכום ניתן לומר כי לחשיפה לתכנים פורנוגראפיים יש השפעה עמוקה על האופן בו ילדים ובני נוער תופסים את עצמם ועל האופן בו יתפסו את עצמם בעתיד כגברים ונשים, על תפיסת הזוגיות, המיניות והרווחה האישית. על אף הסקרנות המינית המתפתחת בגיל הילדות והנעורים, היכולת להכיל את הדימויים המוצגים בפורנו בגילאים אלו היא נמוכה. בשל הזמינות הגדולה והנורמליזציה של הפורנו בתקופה הטכנולוגית בה אנו חיים, זוהי אחריותינו כהורים לפתח שיח עם הילדים ותפקידינו להתוות להם ערכים מנחים, לפתח בקרה על מעשיהם ולהתערב בהם בעת הצורך.
*מנחה ומדריכה בכירה לחינוך מיני-חברתי, מדריכה ומטפלת מינית מוסמכת, מטפלת בטראומה מינית, התנהגות מינית בעייתית, מומחית בנושאי מין ואהבה ובהתמכרות לפורנו בקרב ילדים מתבגרים ומבוגרים. מנהלת מכון ארגמן לחינוך, ייעוץ, טיפול והדרכה בתחום הרגשי, התנהגותי, חברתי ומיני.