אחד הטיפים שאני נותנת בהרצאה "הכן משפחתך לחופש הגודל" הוא להכין תקציב.
וזה נכון לכל משפחה, ללא קשר למצבה הכלכלי.
הרבה הורים מדברים על הקושי והמתח בכך ש"הכסף זורם בין האצבעות".
בהכנת התקציב אתם מחזירים לעצמכם את השליטה.
אז חשוב לכלול לא רק את ההוצאות הגדולות כמו קייטנות, אלא גם את הדברים הקטנים כמו גלידה בים ופופקורן בקולנוע. במכפלות משפחתיות ולא חד פעמיות, זה יכול להצטבר לסכומים משמעותיים.
זה לא תפקידכם לשעשע את הילדים 24/7, גם לא אם הם ממש קטנים.
להפך, אחת המיומנויות שקצת אבדה לצעירים של ימינו היא היכולת להיות בריק וליצור לעצמם עניין.
לכן אל תרגישו שאתם צריכים למלא את יומם בקייטנות, הפעלות, סרטים, ירידים, צימרים/מלונות, טיולים, אטרקציות, הופעות….
בניית התקציב מאפשרת לנו כמה דברים:
- מיפוי צרכים – התחשבות
- תאום ציפיות – להבין מה כל אחת ואחד מבני/ות המשפחה צריך ורוצה. זה עוד לא אומר שכולם יקבלו הכל. למעשה אף אחת/ד לא יקבל הכל וכמובן שההחלטה היא שלכם אחרי שהקשבתם לכולם. אבל הילדים לגמרי יכולים להית חלק מהשיח, כן, מגיל צעיר, מותאם. ככה כל אחד/ת מרגיש/ה שרואים אותו/ה.
- הפחתת מתח – ראשית כי אתם יודעים לקראת מה אתם הולכים ולא מתקדמים לעבר לא נודע חסר גבולות. שנית כי אולי תוכלו לנקוט מראש צעדים שיאפשרו לכם לשרוד את זה טוב. הילדים יודעים שאין טעם להתווכח בלי סוף כי יש תקציב ואתם לא תרשו כל רגע חריגה. הם גם לוקחים עליו אחריות. אמנם חלקית ובהתאם לגיל אבל הם לגמרי שותפים ולקחו חלק בשלב הבנייה שלו. אתם לא צריכים להיות במתח כל פעם שילד מבקש קרטיב, כמה עוד תחרגו מהתקציב, כי הכל נכלל ויצרתם גבולות ששומרים על כולכם.
- זה חינוכי ומלמד עבור ילדים. מעבר למובן מאליו, ערך לכסף ותכנון ההתנהלות איתו, זה מלמד תהליכי קבלת החלטות, תיעדוף, ויתור, דחיית סיפוקים והתחשבות באחר. זה גם מלמד פן מסוים של משפחתיות ומשדר שכולנו בזה יחד. ולא, זה לא אומר שאתם שמים על הכתפיים שלהם את הפרנסה והדאגות הכלכליות, אבל זה אכן חלק מהמשמעות של חיים משותפים.
התקציב שלכם צריך לשקף את המשפחה שלכם.
יש כל מיני דרכים לבנות תקציב, לא אכנס להכל כאן. אבל כן חשוב לי לומר, שיש גם אופי משפחתי. אצל משפחות שונות התקציב ייראה אחרת. וחשוב לכלול בו גם מה אתם אוהבים.
צימר/מלון למשל, עולים הרבה. יחד עם זאת יש להם ערך מוסף ביציאה מהבית, שבירת שיגרה, הרחקה שלכם מהמדיח ומכונת הכביסה, ואולי מצב רוח טוב ורוגע בסיסי שלכם שמשפיעים על הכל.
מצד שני, אם זה יקר לכם ולכן עכשיו כל בקשה קטנה מהילדים תקפיץ אתכם חזרה לקצה ולמתח, אז אולי עדיף יריד או ים או משהו שאין בו הוצאה ראשונית גדולה ואז אתם במודע ומתוך החלטה בוחרים לשחרר ולהיות "עשירים" בדברים הקטנים.
גם אם ילדים הם אלה שאוהבים את הדברים הקטנים ולא הגדולים, ויש כאלה ילדים, זה משהו שצריך להתייחס אליו. כי אם שילמתם המון על אטרקציה יקרה לא משנה מאיזה סוג, והילדים בסוף מבואסים כי "קמצנתם" כל הערב/נסיעה בכל הדוכנים, מכוניות הגלידה וכו', אז הם יצאו מבואסים ואתם מבואסים שהם לא נהנו, זרקתם הרבה כסף ויש לפעמים גם תסכול כאילו הם כפויי טובה או כאילו אין לכם איך להוציא אותם מרוצים.
הערת מחברת* – אם הילדים שלכם מתבאסים מכל דבר קטן והוא זה שצובע להם את החוויה לא משנה כמה שעות הם חגגו ונהנו, זו סוגיה בפני עצמה ולא אליה אני מתייחסת כאן. אני מדברת על העדפות אמתיות ועקביות שנכון לכלול בתכנון הבילויים.
אם יש לכם מתבגרים שכבר יכולים לעבוד, כמובן שגם זה ייכלל בשיחות התקציב.
חשוב מצד אחד לא להפלות אותם ולתת להם פחות כי לכאורה הם יכולים להרוויח עבור הבילויים שלהם, אלא אם באמת יש צורך שהם יעזרו בפרנסת המשפחה.
אבל כן חשוב להגדיר, מה החריגות שאם הם רוצים, הם מוזמנים לשלם ממה שהם מרוויחים. לפעמים ילדים עובדים בשביל החיסכון (שזה ראוי בפני עצמו) או לקראת מטרה מוגדרת וקפדניים מאוד שההוצאות השוטפות שלהם לא תהיינה מההכנסה שלהם. הם לא תמיד מפעילים את אותה רמה של אחריות כלפי הכסף שלכם. דברו על זה. בלי האשמה או כעס. תאום ציפיות, חינוך, משפחתית, הכנה לבגרות.
יכול להיות שאתם תממנו שתי יציאות בשבוע ואם הם רוצים יותר זה יהיה על חשבונם. אתם מארחים בשמחה אבל אם הם רוצים להזמין אוכל במקום שתכינו משהו רגיל וזול יותר בבית, זה יהיה על חשבונם וחשבון החברים וכדומה.
הכנת תקציב והתנהלות מתוכו נכונה תמיד ובחופש מקבלת משנה תוקף כי הגירויים, האתגרים והפיתויים לחרוג ממנו גדלים.
חבל שהוא זה שיהרוס לכם תקופה שיכולה להיות זמן משפחתי נהדר.